preskoči na sadržaj

XII. gimnazija Zagreb

STEM revolucija


 

Croatian Makers je projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM a osnivači udruge su Nenad i Rujana Bakić. IRIM donira opremu te razvija robotiku i automatiku u školama i udrugama za rad s mladima.

U siječnju 2017. pokrenuli su crowdfunding kampanju STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Početkom veljače 2017. otvorili su natječaj za uključenje svih osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom i to sa ciljem da svim ustanovama koje se uključe besplatno doniraju BBC micro:bitove. XII. gimnazija se prijavila i osigurala 20 micro:bitova za naše učenike.

BBC micro:bit zajednički je pothvat tvrtki: BBC-a, Microsofta, Amazona, Samsunga i drugih partnera i najsuvremenija je tehnologija za jednostavnu i atraktivnu poduku u STEM području, ali i drugim područjima, dizajnu te umjetnosti.

BBC micro:bit je edukativan i kreativan alat čija svrha je inspirirati novu generaciju mladih. Građom nalikuje na kreditnu karticu, a radi se o računalu s ARM procesorom, 25 LED-a, konektorima za spajanje dodatnih senzora (termometar, senzor vlage...), ima mogućnost Bluetooth veze za lakše spajanje ili upravljanje preko drugih uređaja te se na njemu nalaze 2 tipke koje se mogu programirati za raznovrsne zadatke poput upravljanja drugim uređajima, ispisivanja poruka, prebacivanja glazbe...

Mogućnosti su neograničene i kao takav može pomoći učenicima u stjecanju znanja, vještina i sposobnosti potrebnih da iz pasivne uloge korisnika digitalne tehnologije prerastu u aktivne dizajnere i stvaraoce novih alata s kojima će se moći unaprijediti učenje, rješavati probleme ili jednostavno se zabaviti te u potpunosti iskoristiti prednosti života i gospodarstva 21. stoljeća.

        


MICRO:BIT radionice u našoj školi


Naše profesorice matematike, Mia Čačić i Dijana Soldić, pokrenule su STEM radionice, koje su se dosad održavale subotom, a na kojima su zainteresirani učenici uz korištenje micro računala učili programirati, od jednostavnijih pa do kompleksnih sadržaja. 
Po reakcijama učenika, možemo zaključiti da su jako zadovoljni: ''Krenuli smo od najjednostavnijeg programiranja; imali smo male čipove s lampicama te smo ih programirali da čine neki oblik ili slovo. Kasnije smo se malo poigrali programiranjem logičkim petljama, a radili smo i kockicu za bacanje; kad bi se čip potresao, morao je prikazati broj od 1 do 6.'',  zadovoljno je rekla polaznica radionica, maturantica Lea Gvozden. Ipak, najdraži i najkompleksniji zadatak okupljenima je bio brojač koraka, a najveća im je sreća bila vidjeti da im program nakon uloženog truda u programiranje radi, a to nije uvijek jednostavno: ''Programiranje može zadati sto muka, kod programiranja brojača koraka, prvo treba otkriti kamo koja petlja ide, isprobavati radi li to uopće, zatim lijepiti čip na hlače pa marširati po razredu kako bismo vidjeli broji li čip korake. Nasreću, brojao je.'',  dodali su okupljeni učenici, iznenađeni mogućnostima tog malog uređaja, upotrebljivog čak i u robotici, koji zaista potiče učenike da do rješenja dođu svojom kreativnošću te logičkim načinom razmišljanja.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E-dnevnici

POMOĆ U VRIJEME PANDEMIJE

    

Školska liječnica

UPISI

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

KORISNE POVEZNICE
Online sadržaji

Da bi se ulogirali na sljedeće sadržaje,
potrebno je imati aktivan

elektronički identitet: AAI@EduHr za
akademsku i istraživačku zajednicu, odnosno
HUSO korisnički račun za učenike,
nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

 


 


 


 

 

 

Flag Counter

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 5. 2017.

Ukupno: 280767
CMS za škole logo
XII. gimnazija Zagreb / Gjure Prejca 2, HR-10000 Zagreb / gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju