preskoči na sadržaj

XII. gimnazija Zagreb

 > Događanja
JAVNI DOGAĐAJ: ČOVJEK I OKOLIŠ U SUVREMENOM SVIJETUDana 21. listopada 2021., od 11 do 13 sati, u mjesnom odboru Studentski grad, održan je javni događaj pod nazivom Čovjek i okoliš u suvremenom svijetu, u organizaciji profesorica XII. gimnazije: Nikoline Mišić, Ivanke Peršić Ćurčić, Diane Ivošević i Sande Veček Šimunović. Događaju su prisustvovali učenici i profesori naše škole, predstavnici gradske knjižnice u Dubravi te virtualno, putem aplikacije Zoom, profesori biologije, vjeronauka i etike iz županije Grad Zagreb i ostalih dijelova Republike Hrvatske.

U sklopu događaja udruga Prijatelji životinja održala je sljedeća predavanja:

  • Ekološki problemi suvremenog svijeta
     
  • Vegetarijanstvo i veganstvo

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Luki Omanu na poučnim i zanimljivim predavanjima.

U organizaciji samog događaja sudjelovali su i učenici četvrtih razreda, kao voditelji i domaćini, a u sklopu nastave izrađivali su radove na ove dvije teme. Neke od radova učenika možete pogledati na Youtube kanalu škole, kao što je ovaj video kojeg je izradila učenica Tamara Stošić, 4.e. INTERVJU.

Ovim javnim događajem obilježio se listopad kao mjesec u kojem obilježavamo Svjetski dan vegetarijanstva (1. listopada) te Međunarodni dan prava životinja (4. listopada).

U nastavku pogledajte ostale fotografije s događaja.

 

   


KNJIŽEVNA MATINEJA NA FESTIVALU SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Maturanti naše škole predstavili pisca Marka Gregura

U sklopu ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti te popularnog programa Matineja koju vode srednjoškolci, maturanti naše škole Eva, Ivan, Katarina, Emma i Ruta (4. e), pod vodstvom mentorice profesorice Korane Serdarević, moderirali su razgovor s jednim od najistaknutijih mlađih suvremenih hrvatskih pisaca, Markom Gregurom. Detalje o događaju, fotografije i video pogledajte klikom na više.

Tijekom ljeta učenici su čitali njegov roman „Vošicki“, koji tematizira život češkog doseljenika koji je kao izdavač i tiskar u prvoj polovici 20. stoljeća zadužio i Koprivnicu i cijelu Hrvatsku, a najpoznatiji je po tome što se usudio tiskati Miroslava Krležu kad nitko drugi nije. Pitanja koja su pripremili bila su više nego odlična. Učenici su razgovor vodili suvereno i profesionalno, a pisac je bio opušten, simpatičan i zanimljiv. Svemu su pridonijele učenice Anja, Klara i Vedrana (4. c) svojim interpretativnim čitanjem ulomka iz romana, te Ana (4. c) koja je pročitala književnu kritiku na zadani roman, te ju je autor komentirao.

Jedino nam je žao što su u publici sjedili samo učenici naše škole te nekoliko profesorica koje su došle podržati svoje učenike i kolegicu, ali polaznika drugih škola nije bilo kao obično, budući da su još na snazi epidemiološke mjere. No, i s maskom na licu, učenici su uživali što su konačno uspjeli izaći iz škole te popratiti književno događanje uživo, na mjestu radnje.

Cijeli događaj pogledajte na videu:


KEMIJA, BIOLOGIJA I MATEMATIKA U MAKSIMIRU

Učenici 2.c i 2.d razreda sudjelovali su u projektu „Kemija, biologija i matematika u Maksimiru“. Voditeljice projekta su Anđa Vladić, prof. kemije, Sanda Veček Šimunović, prof. biologije i Ivana Štajdohar, prof. matematike. Što su učenici radili i kako je sve izgledalo pogledajte klikom na više.