preskoči na sadržaj

XII. gimnazija Zagreb

SEECEL Poduzetničko učenje

Školske godine 2014./2015. naša je škola sudjelovala u Seecel-ovom projektu Poduzetničko učenje. Seecel je centar za poduzetničko učenje koji okuplja osam zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska. Jedan od strateških ciljeva Seecel-a je aktivno uključiti nacionalne institucije za edukaciju učitelja u razvoju cjeloživotnog učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije i njeno uvođenje u obrazovni sustav na nacionalnim razinama. Cilj ovoga projekta je započeti s postupkom uvođenja sustavne naobrazbe za poduzetništvo u srednjim školama, osvijestiti učenike o okolnostima i uvjetima funkcioniranja gospodarstva te ih pripremiti za aktivno sudjelovanje na tržištu rada. Cijeli program podržan je od Europske Unije i Glavne uprave Europske komisije za poduzetništvo i industriju. Voditeljica projekta u XII. gimnaziji je ravnateljica Blaženka Ječminek, a koordinatorica profesorica engleskog i latinskog jezika Andreja Marina. Nekolicina profesora i 50-ak učenika škole sudjelovalo je u aktivnostima koje su bile organizirane u šest potprojekata.

Izložba Karla Hećimovića i Franciske Topolovec

Pod vodstvom profesorice likovne umjetnosti i filozofije, Jasenke Fürst, učenici su u Kulturnom centru Dubrava organizirali izložbu Karla Hećimovića i Franciske Topolovec, također učenika naše škole. Organizacija izložbe podrazumijevala je ugovaranje prostora, postavu izložbe, izradu i dijeljenje letaka u svrhu promidžbe izlože, ali i sve predradnje vezane uz svečano otvorenje izložbe koje je 27. travnja 2015. glazbenom točkom upriličio naš učenik Tin Pavlinec. Cilj ovog potprojekta je razvijanje poduzetničkih sposobnosti, ali i poticanje kreativnosti, inovativnosti, samostalnosti te odgovornosti u radu.

‘’Moja kućica, moja slobodica’’


Kako bi osvijestile važnost financijske pismenosti kod naših učenika, profesorice matematike Mia Čačić i Dijana Soldić su se zajedno s učenicima prvih razreda upustile u kupnju nekretnine, naravno, samo fiktivno. Učenici su formirali tri obitelji zvučnih prezimena, Šoldić, Matkić i Baja, te su tijekom godine istraživali tržište nekretnina, ‘’kupili’’ nekretninu po zadanim uvjetima i na koncu, ‘’podigli’’ kredit. Kako bi se pobliže upoznali sa samim pojmom kredita i svim rizicima koje sa sobom nosi, našu školu je posjetio poznati matematičar Toni Milun, koji je održao predavanje za sve zainteresirane učenike škole. U ovaj potprojekt uključila se i udruga Franak, udruga korisnika kredita poslovnih banaka u Hrvatskoj. Sudjelujući u ovom potprojektu, učenici su započeli s financijskim opismenjavanjem koje će se zasigurno nastaviti tijekom njihovog školovanja i dati im izvrsnu podlogu prije nego kroče u svijet odraslih.

Zdrava prehrana

Od samog početka svog postojanja, čovjek koristi hranu i kao svoj lijek. Užurbani tempo života modernog društva i stres koji nosi sa sobom onemogućava nam da se brinemo za svoje tijelo na način koji bi trebali. Nedostatak vremena za pripravljanje zdravih i redovitih obroka te bavljenje tjelovježbom, rezultiraju konzumiranjem ‘’brze’’ hrane i sjedilačkim načinom života. Zbog toga su učenici naše škole, zajedno sa profesoricom biologije Anom Štrbac – Zupan odlučili upoznati prehrambene navike ostalih učenika škole te ih upozoriti na važnost zdrave prehrane, a raznim savjetima potaknuti na poboljšanje kvalitete života. Među učenicima škole su proveli anketu vezanu za prehranu, ali i za nezdrave navike, kao što je konzumiranje alkohola. Sudionici ovog potprojekta posjetili su gospodarstvo Eko Sever gdje su se upoznali s ekološkom proizvodnjom hrane, a jedan od članova obitelji Sever, Marko Sever, gostovao je u našoj školi i održao predavanje o poduzetničkim aktivnostima u koje je uključena njegova obitelj.

Posjet nuklearnoj elektrani Krško

Maturanti generacije 2014./2015. su uz pratnju profesora fizike, Ivana Gverića, posjetili nuklearnu elektranu Krško. Upoznali su se sa njenim radom, tj. s procesom proizvodnje električne energije koja slovi za ekonomski najučinkovitiju, ali i pouzdanu te ekološki prihvatljivu. Najzanimljiviji dio tog posjeta bilo je predavanje i sam obilazak nuklearke pod vodstvom jednog od inženjera, a od zanimljivih prostorija učenici su izdvojili kontrolnu sobu. Fotografiranje je bilo zabranjeno, stoga vas pozivamo da se sljedeći put predbilježite za posjet kako biste uživo doživjeli to nevjerojatno zdanje.

Božićni sajam

Vijeće učenika je zajedno s pedagoginjom škole, Barbarom Arić, organiziralo Božićni sajam. Ubrzo su se uključili svi razredi i zajedno sa svojim razrednicima osmislili, kreirali i izradili proizvode koje su prodavali na Božićnom sajmu. Vijeće učenika je izrađivalo čestitke, a ostali učenici razne predmete inspirirane Božićem (kolače, CD-eve s božićnim pjesmama, kuglice za bor,…). Trgujući izrađenim predmetima, učenici su uočili da omjer uloženog novca i ostvarenog prihoda ne mora uvijek rezultirati zaradom, te da dobar plan, kreativnost i racionalnost zlata vrijedi.

Mali poduzetnik