preskoči na sadržaj

XII. gimnazija Zagreb

Isti, a drugačiji


Godine 2020. Erasmus, najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, koji obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja osposobljavanja, mladih i sporta, dodijelila je iz europskih fondova XII. gimnaziji financijska sredstva u iznosu od 12.279.00 EUR za provedbu predloženog projekta „Isti, a drugačiji“, koji se planira provesti u trajanju od jedne do najviše dvije godine.

Projekt „Isti, a drugačiji“ temelji se na činjenici da među učenicima naše gimnazije postoje mnoge razlike, pa su neki učenici od većine različiti po svojoj nacionalnosti, religiji, seksualnoj orijentaciji, imovinskom statusu, neki imaju invaliditet, a neki se bore s teškim životnim situacijama. Ipak, svima je zajedničko da su mladi i život pred njima je zbir mogućnosti, da su prisutni sada i ovdje zajedno, te da je razumijevanje i prihvaćanje različitosti nužnost za zdravu klimu u školi, a i društvu općenito.

Projekt će kroz radionice kreativnoga pisanja poticati učenike da se usmeno i pismeno izražavaju o različitim temama koje ih mogu zbližiti, ali i potaknuti na empatiju, integraciju i razumijevanje. Iste će se učeničke priče prevesti na jezike koji se uče u našoj školi. Korištenjem suvremenih STEM metoda, učenici će potom dizajnirati i stvoriti zajedničku višejezičnu zbirku najboljih priča koja će biti promovirana u školi i gradskoj četvrti.

Dugoročno, nastava putem storytelling metode oživjet će školu i unaprijediti nastavne metode te će novonastala atmosfera među učenicima, kao i zanimljiv način rada i mogućnost razmjene iskustva i upoznavanje različitih iskustava vršnjaka, učiniti XII. gimnaziju konkurentnom srednjom školom na području istočnoga Zagreba.

Koordinatorica projekta je profesorica Jadranka Vlahovec. Nositeljice projekta su nastavnice hrvatskog (Korana Serdarević), engleskog (Jadranka Vlahovec, Andreja Marina), talijanskog (Andrea Svilarić), njemačkog (Ornela Valić) i latinskog jezika (Martina Miškulin), a konačni cilj projekta je najbolje učeničke priče nastale kroz nastavu izražavanja prevesti na strane jezike te objaviti u obliku knjige. Sve aktivnosti, osim mobilnosti nastavnika u svrhu usavršavanja, uključuju rad s učenicima.

*Budući da projekt započinje mobilnošću nastavnika, odnosno pohađanjem tečajeva potrebnih za usavršavanje kako bi se osposobili za izvođenje svoje uloge u projektu, zbog onemogućenih putovanja tijekom pandemije izazvane Covidom-19, projekt je odgođen do jeseni 2021.

Korana Serdarević, prof.


vijesti

AUDIO KNJIGA JE GOTOVA!

Autor: Dijana Soldić, 22. 5. 2022. 23:18

 [više]

SNIMANJE AUDIO KNJIGE

Autor: Dijana Soldić, 13. 3. 2022. 23:54Učenici koji sudjeluju u Erasmus+ projektu „Isti, a drugačiji“ snimili su u utorak, 8. ožujka, audio knjigu s pričama i pjesmama nastalima na radionicama kreativnog pisanja koje je vodila profesorica hrvatskog jezika Korana Serdarević. U pratnji profesorica Jadranke Vlahovec, Martine Miškulin i Andree Svilarić učenici su, osim tekstova na hrvatskom jeziku, pročitali i nekoliko priča i pjesama prevedenih na engleski, njemački, talijanski, portugalski i latinski jezik. Pet i pol sati snimanja bilo je ispunjeno napornim radom, velikim brojem ponavljanja, ali i smijehom i dobrom atmosferom. Ovim putem zahvaljujemo svim učenicima i profesorima koji su sudjelovali u snimanju, a posebnu zahvalu upućujemo našem snimatelju i voditelju studija Elvisu Sršenu. Audio knjiga će uskoro biti objavljena na internetskoj stranici škole te na školskom YouTube kanalu te ćete moći uživati u prekrasnim ostvarenjima naših učenika na čak šest jezika. U nastavku ove objave pogledajte ostale fotografije.

 [više]

EDUKACIJE U FIRENCI

Autor: Dijana Soldić, 20. 12. 2021. 18:19