Naših 12 učenika trećih razreda u pratnji psihologinje sudjelovalo je u mobilnosti razmjene mladih u malom mjestu Žarki-Letnisko u Poljskoj, nedaleko Krakova, od 18. do 26. lipnja 2024. godine. Razmjena mladih pod nazivom „Unity in Diversity: Fightning with Migration Challenges Together“ imala je za cilj senzibilizirati mlade i povećati njihovu svijest za probleme i teškoće migranata.

Na razmjeni je, uz grupu iz naše škole, sudjelovalo još dvoje mladih iz Hrvatske, grupa mladih iz Mađarske (među kojima i studenti iz drugih zemalja i to iz Egipta, Azerbajdžana i Rusije) te grupa iz Poljske (među kojima i studenti iz Ukrajine). Bilo nas je ukupno 31 iz sedam zemalja.

Već prvi dan smo se jako dobro upoznali, zahvaljujući mnoštvu igara koje je Yuliia, naša voditeljica projekta i većine radionica, odabrala za prvi dan. Nakon toga, uz pečenje kobasica na roštilju u vrtu hotela, nastavili smo se upoznavati i razgovarati dugo u noć.

Drugi dan smo proveli u hotelu, na prijepodnevnim i poslijepodnevnim radionicama na temu stresa, sa naglaskom na stres migranata. Radionice su nam osvijestile izvore stresa i načine na koji si možemo pomoći da umanjimo njegove negativne efekte.

Treći dan smo sudjelovali na dramskim radionicama, koje su bile jako zanimljive. Cilj im je bio da nas pouče nekim dramskim tehnikama kojima si možemo pomoći u nošenju sa stresom, ali i razvijemo samopouzdanje. Navečer se održala prva u nizu nacionalnih kulturnih večeri, a to je poljsko-ukrajinska kulturna večer. Sudionici iz tih zemalja su predstavili svoje domovine te nas počastili hranom i pićem karakterističnim za tu zemlju. Nakon prezentacije, svi smo izašli na dvorište, a domaćini su nas (na)učili plesati njihove tradicionalne plesove.

Četvrti dan smo nastavili s temom stresa, te je povezali s diskriminacijom, prije svega socijalnim isključivanjem. Kroz igranje uloga, sudionici su doista mogli iskusiti kako je to biti socijalno izoliran i neprihvaćen u društvu.

Peti dan smo imali cjelodnevni izlet u Krakov pa nismo imali radionice. U Krakovu smo obišli stari centar sa zelenim pojasom, dvorac i katedralu. Nakon ručka smo imali kratko slobodno vrijeme, a u kasnim popodnevnim satima smo se vratili u Žarki-Letnisko.

Šesti dan nam je u goste došao poljski redatelj Pawel Sadowski, s kojim smo učili o pisanju scenarija i izradi filma. Podijelili smo se u grupe, a svoje uratke smo poslali redatelju koji će ih pripremiti za diseminaciju u Poljskoj i šire. Navečer smo sudjelovali na kulturnoj večeri studenata iz Mađarske, koji su nam predstavili Mađarsku i Azerbajdžan, uz hranu i plesove iz tih zemalja.

Sedmi dan je bio rezerviran za radionice. U prijepodnevnim satima smo učili o asertivnosti, a poslijepodnevnim o rješavanju problema. Navečer smo mi održali našu kulturnu večer, na kojoj smo upoznali mlade s našom domovinom, zanimljivostima i povijesnim činjenicama te im podijelili suvenire – licitarska srca i brošure o Zagrebu. Nakon kušanja bajadere, cedevite i čokolade s rižom, izašli smo na dvorište i zajedno zaplesali neka kola hrvatskih krajeva.

Osmi dan smo proveli u Katowicama, gdje smo posjetili migracijski ured u kojem smo sudjelovali u zanimljivoj radionici oslikavanja svijeća te čuli čime se oni bave. Nakon šetnje gradom, obišli smo muzej, a nakon ručka smo imali slobodno vrijeme. U kasnim poslijepodnevnim satima smo se vlakom vratili u Žarki-Letnisko.

Posljednji, deveti dan, nakon evaluacije i ceremonije dodjele certifikata, krenuli smo za Zagreb.

Na ovoj razmjeni mladih, ne samo da smo naučili o temi naše mobilnosti, nego još važnije, upoznali smo mnogo mladih ljudi iz drugih zemalja, saznali o njihovim zemljama, školskom sustavu, standardu kojim žive… Shvatili smo da smo, iako dolazimo iz različitih zemalja, svi slični u onome čemu težimo. Sve dane smo se odlično slagali sa svim sudionicima i u slobodno vrijeme odlično zabavljali.

Ova mobilnost je svim sudionicima omogućila i usavršavanje konverzacijskog engleskog, jačanje samopouzdanja i bolje upoznavanje samih sebe. Bilo je ovo fenomenalno iskustvo, kakvo bismo svim mladima preporučili.

Skip to content